January 25, 2009

Kuih Lapis


Hari ini aku cuba buat kuih lapis dari resepi noraini..Terima kasih.

Dah lama tak cuba buat kuih2 melayu...selalu beli aje. Ingatkan anak tak suka makan kuih ni..

Ya ler...selalu bila beli tak berapa laku....tapi yang aku buat ni nampak anak2 suka makan....aku buat ikut resepi asal...menjadi...boleh makan selapis selapis lagi...

Selama ni bukan tak nak cuba dari buku...tapi takut tak jadi....tapi bila tgk maklumbalas dari blogers lain....cuba la resepi ni...


Bahan-bahan :

2 cawan tepung beras

1 1/2 cawan tepung gandum

2 sudu besar tepung ubikayu

1 cawan gula pasir

600 ml santan pekat

800 ml airsedikit garam

1 sudu teh esen ros

sedikit pewarna merah dan hijau


Cara Membuatnya :

1. Masukkan tepung beras, tepung gandum, gula, garam, santan dan air dalam sebuah mangkuk.Gaul hingga adunan sebati.Tapiskan untuk membuang gentel tepung.

2. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Warnakan merah dan hijau.

3. Panaskan loyang dalam pengukus. Tuangkan dua senduk adunan hijau dalam loyang.Tutup periuk kukus dan kukus 10 minit.

4. Tuangkan pula adunan merah dan kukus 10 minit. Buatlah cara yang sama hingga adunan habis. Lapkan penutup kukus setiap kali hendak menutupnya semula.

5. Apabila kuih telah masak, angkat dan sejukkan.

1 comment:

SUE ALAN said...

alamak...meleleh air liur

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...